Vliegerfotografie

Vliegerfotografie is het fotograferen met behulp van een vlieger. De eerste vliegerfoto’s werden al gemaakt eind negentiende eeuw! Misschien wel de beroemdste vliegerfoto is gemaakt in 1906 van San Fransisco na een verwoestende aardbeving door George Lawrence.  Door de komst van digitale fotografie is vliegerfotografie veel toegankelijker geworden; je kan zoveel foto’s nemen als je wil en de mooiste er tussenuit zoeken.

Waarom een vlieger gebruiken?
Vliegerfotografie biedt een uniek perspectief op landschappen, heel anders dan luchtfoto’s vanuit vliegtuigen omdat de hoogte veel lager is, meestal onder de 100 meter. Hierdoor zijn veel details in het landschap, en ook mensen, nog goed zichtbaar. Tegenwoordig kan je natuurlijk ook een drone gebruiken, dan kan je ook foto’s maken als het niet waait. Het voordeel van vliegerfotografie is dat je veel langer foto’s kan maken. Verder is vliegeren zelf al heel leuk en is het erg ontspannend:

Vliegerfotografie is hard werk!

Vliegerfotografie is hard werk!

 

Meestal hangt de camera niet aan de vlieger zelf, maar aan de lijn in een speciaal daarvoor gemaakte gondel (het “rig”):

schema

Over het algemeen gaat een vliegerfoto-sessie zo in zijn werk:

Oplaten

  1. Zorg dat de camera klaar is om aan de lijn gehangen te worden, check of alles werkt.
  2. Laat je de vlieger op, zonder camera eraan vast. Laat 10-20 meter lijn vieren en kijk even of de vlieger het goed doet; trekt hij niet te hard? Is hij stabiel?
  3. Bevestig de vlieger aan de lijn (je kan hem eerst vastbinden indien nodig).
  4. Vier langzaam lijn uit tot je op de gewenste hoogte bent.

Foto’s maken
Meestal hoef je nu vrij weinig te doen, behalve opletten of alles goed gaat. Je kan de vliegerlijn ergens aan vastmaken of met vlieger en al rondlopen om verschillende onderwerpen te fotograferen.

DCIM100GOPRO

Neerhalen

Als het niet hard waait en de vlieger niet hard trekt kan je de lijn meteen oprollen. Lukt dat niet, dan is de beste en veiligste tactiek om de lijn ergens aan vast te maken en dan richting de vlieger te lopen terwijl je de lijn door je hand laat gaan (met handschoen of karabijnhaak oid).
Als je bij de camera bent aangekomen haal die er dan eerst af, en leg hem ergens veilig weg. Haal daarna de vlieger naar beneden.